Website statistieken, LetsStat X7

Wim Hofman - LiverseV01

Uitgeverij Liverse
078-6316721 (T)
info(@)liverse.nl
www.liverse.nl
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Auteursportretten

Het gezin Hofman
De ouders van Wim Hofman woonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen. Omdat de stad werd gebombardeerd trokken ze naar Middelburg, naar een kleine schuur in Klein Abeele. Waarschijnlijk is Wim in die schuur ontstaan. Toen ook die stad gebombardeerd werd zochten ze hun toevlucht in Zoutelande. Op 2 februari 1941 wordt Wim Hofman geboren in Oostkapelle.

De vader van Wim heet Albert Hofman en is een ketelmaker bij ‘De Schelde’ in Vlissingen, waar veel mannen uit Vlissingen in die tijd werkten. Albert Hofman moest tijdens de oorlog in Duitsland gaan werken. De moeder van Wim heet Antoinette Van Lith en het 3 jaar oudere broertje van Wim heet Zweitze. Omdat de moeder alleen is achtergebleven met haar twee kleine kinderen verhuizen ze terug naar haar geboortestad in Brabant. Daar brengen zij de oorlogsjaren door. Wim gaat in Valkenswaard naar school.

Als de oorlog in 1945 voorbij is komt de vader van Wim helemaal lopend vanuit Duitsland terug. Wim heeft hem al zo lang niet gezien, eerst herkent hij zijn eigen vader niet eens! Nu de familie Hofman weer compleet is verhuizen ze terug naar Zeeland, naar Vlissingen. In het boek ‘het Vlot’ beschrijft Wim zijn jeugd in Vlissingen. Eerst woont de familie een tijdje in de Spuistraat, in die straat is nu Bibliotheek ’t Spui gevestigd. Wim krijgt nog een jonger broertje erbij, die Ab wordt genoemd.
Wim ging ook in Vlissingen naar school. Die school heette de R.K. Parochiale Jongengsschool in de Glacisstraat. Wim ging alleen niet zo graag naar school. Liever speelde hij aan het strand, zwerft hij rond, tekent veel en voetbalt bij voetbalclub ‘Walcheren’.
Wanneer familie Hofman naar een groter huis verhuist komen er nog twee broertje bij, Harrie en Anton. De familie Hofman bestaat dus uit 5 broers!

Wie jong begint...
Als Wim 12 jaar oud is wil hij missionaris worden en naar Afrika gaan. Daarvoor moet je wel een speciale opleiding volgen. Hij verhuist naar Noord- Brabant om daar naar school te gaan. Wim blijkt een hele creatieve en actieve jongen. Hij speelt toneel, maakt muziek en schildert. Op de middelbare school schrijft hij al zijn eerste verhaal ‘Welwel, de zeer grote tovenaar.’
De reis naar Afrika als missionaris ging niet door. Maar als Wim 27 jaar oud is gaat hij eindelijk dan toch naar Afrika, als vrijwilliger. Zijn jongensdroom komt uit. Wim is ondertussen verliefd geworden op een meisje, die Toke heet. Ze gaat mee op reis naar Afrika. Als ze terugkomen, trouwen ze. Een paar jaar later mist Wim Zeeland heel erg en ze verhuizen terug naar Vlissingen. Daar krijgen Wim en Toke twee kinderen, die Machteld en Maarten heten.

Dan wordt Wim erg succesvol, hij schrijft het ene boek na het andere. Als je wilt weten welke boeken Wim allemaal heeft geschreven moet je eens onder Wim’s werk kijken. Ook maakt Wim hele mooie tekeningen en kunstwerken. Hij heeft al veel prijzen gewonnen, bijvoorbeeld de Gouden penseel en de Gouden Griffel. Dat zijn hele belangrijke prijzen voor een schrijver en tekenaar.

Verjaardag
In 1991 wordt Wim Hofman 50 jaar. Er wordt besloten om deze verjaardag uitgebreid te vieren. Er is toen een speciaal boek over Wim Hofman geschreven dat, 'de Kleine Hofman' heet. Hierin kun je het werk van Wim van 'a tot z' lezen, het lijkt wel een beetje op een encyclopedie. Ook wordt er een speciale tentoonstelling rondom Wim Hofman georganiseerd. Later dat jaar ontvangt hij de Theo Thijssenprijs voor al zijn werk. Om al de prijzen te bekijken die Wim heeft gewonnen kun je eens onder Prijzenkast kijken.

Het Wim Hofman jaar
In februari 2006 is Wim 65 jaar geworden. Weer reden voor een groot feest! Stichting de Stoorworm (genoemd naar het boek 'de Stoorworm') bestaat uit een groepje mensen, die het werk van Wim erg bewonderen. Daarom dopen ze het jaar 2006 om tot het Wim Hofman jaar. Er wordt weer een nieuw boek over Wim Hofman geschreven, 'Wim zonder titel'. Hierin staat een overzicht van Wims beeldende werk. Vanaf 25 augustus 2006 is er enorm veel te doen en te zien rondom Wim Hofman.

Zoals je kunt lezen is Wim een veelzijdige man. Hij kan tekenen, schilderen, schrijven en hij maakt ook kunstwerken! Veel mensen noemen Wim Hofman een van de belangrijkste moderne Nederlandse jeugdboekenschrijvers. Zijn eerste boeken zijn fantastische, doldwaze avonturenverhalen. Later ging hij ook realistische verhalen schrijven, of verhalen met een mix van realiteit en fantasie. Zijn verhalen zijn vaak nogal somber: veel dingen mislukken en volwassenen zijn vaak niet aardig voor kinderen. Toch zijn de boeken ook grappig. In sommige ervan verwerkt hij dingen die hem zelf zijn overkomen. De zee en eilanden van Zeeland spelen een belangrijke rol. Verder gaat hij regelmatig uit van oude verhalen, zoals sprookjes. Zijn taalgebruik is speels, ook in de boeken die hij voor beginnende lezers schreef. Hij illustreert zijn boeken zelf; meestal maakt hij tekeningen met inkt, soms schildert hij ook.

Niet alleen voor kinderen
Sommige kunstwerken of afbeeldingen die op deze website staan zul je niet altijd mooi vinden, misschien is het gewoon je smaak niet of misschien is het voor wat oudere mensen bedoeld. Wim Hofman schrijft en schildert namelijk niet alleen voor kinderen! Zo heeft hij ook al een paar poëziebundels en verhalen voor volwassenen geschreven.

 
Dé uitgever
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu