WR-Holderlin - Liverse Book 2023

Ga naar de inhoud

WR-Holderlin

Beschrijvingen
Het hemelblauw van Hölderlin
Poëzie
Willem M. Roggeman
ISBN 978-94-92519-54-2
Hardcover - Blz. 72 - € 21.95
De 20-jarige Willem M. Roggeman maakt in januari 1956 persoonlijk kennis met de 32-jarige kunstschilder Maurice Wyckaert in het avant-garde kunstcentrum Taptoe in Brussel. Zij  worden vrienden voor het leven. Dat jaar organiseert de Antwerpse artistieke vereniging De Nevelvlek een nationale literaire wedstrijd. Willem M. Roggeman stuurt een cyclus gedichten op die in november 1956 wordt bekroond met de eerste prijs voor poëzie. In de jury zitten Gaston Burssens, Louis Paul Boon, Ben Cami en Andries Dhoeve. Secretaris is Hugo Raes. Deze gedichten verschijnen in het tijdschrift Het Cahier dat door De Nevelvlek wordt uitgegeven. Dit is zijn eerste publicatie. In januari 1958 verschijnt zijn eerste dichtbundel “Rhapsody in blue”, waarin de bekroonde gedichten staan en een tekening van Maurice Wyckaert. Met de steun van Jan Walravens wordt Willem M. Roggeman in juni 1959 aangesteld als journalist bij “Het Laatste Nieuws”. In 1960 publiceert hij de dichtbundel “De revolte der standbeelden” waarvoor Maurice Wyckaert een serie schilderijen op papier heeft gemaakt.

 
  In maart 1984 maakt Willem M. Roggeman, die dan adjunct-directeur van het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond in Amsterdam is, een uitvoerig interview met Maurice Wyckaert in diens woning in Brussel. Dit gesprek verschijnt in mei in het tijdschrift “De Vlaamse Gids” waarvan Roggeman redacteur is.

 
  De nieuwe titel  “Het hemelblauw van Hölderlin” weerspiegelt de titel van de debuutbundel. Bovendien bevatten beide bundels werk van Maurice Wyckaert. Willem M. Roggeman heeft de cirkel gesloten.
Uitgeverij Liverse
Selma Lagerlöferf 8
           3315 AP  Dordrecht

078-6316721


info@liverse.nl
Terug naar de inhoud